
Régen filléres strandkaja volt – mára prémiumtermék lett a balatoni lángos?
A nyári strandolás nélkülözhetetlen kelléke egy jó lángos, amelynek árváltozása az utóbbi években rendszeres beszédtéma. Egy egyszerűbb balatoni lángost tavaly még lehetett ezer forint alatt vásárolni, míg az extrább ára már akkor is kétezer forint felett mozgott – írja a Világgazdaság.
Mint ismert, a lángos a hazai konyha népszerű étele, úgy is mondhatjuk, hogy a magyarok kedvenc street foodja, amelyet Magyarországon kívül Európa középső és keleti részén is ismernek. Eredetileg kovászos tésztából készítették, amit szalonnazsírban sütöttek ki, mára a leggyakrabban élesztős tésztát használnak, és olajban sütik meg.
Úgy tűnik, idén a sima lángos 1850 forint, a fokhagymás 2100, a sajtos vagy tejfölös 2250, a sajtos-tejfölös 2650, míg a legdrágább a bolognai sajttal 3250 forint lesz. Szakemberek szerint a legjobb lángost a csúcsidőszakban lehet elkészíteni, amikor folyamatosan megy a munka, forró az olaj, sülnek a lángosok, és rögtön fogyasztják is.
A lángost otthon, házilag is el lehet készíteni, így egy nagyobb család esetén, komoly pénzeket lehet spórolni.
Nyitókép:iStock / Getty Images Plus
***